Hírek

Mesterházy védője szerint elfogadhatatlan az ügyészség eljárása

Hírek
2012.09.27.
 

Papp Gábor ügyvéd, a másodrendű vádlott Mesterházy Ernő védője a Hagyó Miklós és társai ellen folyó per csütörtöki tárgyalásán elfogadhatatlannak nevezte az ügyészség eljárását a büntetőügy nyomozati és jelenlegi szakaszában is.

 

Papp Gábor ügyvéd azt mondta: "döbbentem hallgattam Antal Attila szavait, amikor vallomásában kitért arra, hogy házi őrizete alatt elmentek érte a rendőrök, bevitték, és azt mondták neki, hogy Mesterházy Ernőre kell terhelő vallomást tenni". Az ilyen eljárás jogállamban elfogadhatatlan és törvénytelen; mindez felveti: "mi indokolta, hogy Antal Attilát egy nappal az őrizetbe vétel és a gyanúsítás után vigyék be, és Mesterházy Ernőről kérdezzék, ha az a gyanú egyébként alapos lett volna?" - tette fel a kérdést.

A védő szerint az eljárás résztvevőinek a tárgyalóteremben kell észrevételt tenniük az üggyel kapcsolatban. Ezzel a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki sajtótájékoztatójára emlékezetett, amelyen a főügyészség visszautasította a Mesterházy Ernő és Antal Attila vallomásában megfogalmazottakat. Ha az ügyészségnek észrevétele van az üggyel kapcsolatban, szerencsésebb lenne, ha a tárgyalóteremben tenné meg - jelentette ki Papp Gábor.

Véleménye szerint az ügyészség eljárása a még ki nem hallgatott vádlottakat védekezésükben befolyásolja, félelemmel töltheti el. Hozzátette: ha igaz az a sajtóhír, hogy Mesterházy Ernővel és Antal Attilával szemben hamis vád miatt eljárást kezdeményezett az ügyészség, akkor "nyomatékos kétség fér" az elfogulatlanságához. Ez esetben meg kell fontolniuk, hogy kizárási indítványt terjesszenek elő - fűzte hozzá az ügyvéd.

A védő felvetésére Kutrol Katalin ügyész azt mondta: Antal Attila eddigi bírósági vallomásaiban súlyos vádak hangoztak el rendőrökkel és ügyészekkel szemben, olyanok, hogy "hamis vádra vették volna rá az eljáró személyek az ügy eredményes lefolytatása ellenében". Az ügyész hangsúlyozta: hamis vád ügyében a bíróság rendelkezhet jelenleg eljárás megindításáról. "Kétséget kizáróan" megígérheti, és ezért az ügyészség szavatol, hogy ha az eljárás jogerősen befejeződik, akkor az ezekre vonatkozó állításokat hivatalból felülvizsgálják - tette hozzá.

Antal Attila a tíz kihallgatásán mindig jelen volt legalább egy meghatalmazott védője, aki sem indítványban, sem észrevételben, sem kifogásban, sem panaszban nem jelezte fenntartásait - mondta az ügyész, hozzátéve: ez etikai és akár "némi büntetőjogi" kérdést is felvet. Kutrol Katalin elmondta: a fokozott ügyészi felügyelet mellett folyó nyomozás során tájékoztatni kellett az ügyészséget, és faxot is használtak e célból. Az ügyész ezzel Antal Attilának arra a kijelentésére reagált, hogy a nyomozók faxon kértek tanácsokat a kihallgatása során. (MTI)

 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.