Hírek

Antal Attila bocsánatot kért

Hírek
2012.09.25.
 

Nyilvánosan bocsánatot kért Demszky Gábortól, Hagyó Miklóstól és Mesterházy Ernőtől Antal Attila, a BKV volt vezérigazgatója.

 

A társaság egykori vezetője a Kecskeméti Törvényszéken tett vallomásában kedden elmondta: korábban azért tett terhelő vallomást Budapest volt főpolgármesterére, annak helyettesére és főtanácsadójára, mert korábbi kihallgatásai során ettől tették függővé az előzetes letartóztatásból való kiengedését.

Antal Attila ugyancsak elmondta: tanúvallomását annak idején a rendőrség oldalanként faxolta át az ügyészségre, vélhetően ellenőrzésre.

Vallomása szerint, amikor őrizetbe vették, azt mondták neki: ha nem tud az elvárásoknak megfelelni, akkor hosszú időre előzetes letartóztatásba helyezik. Ennek következtében olyan mondatok kerültek a jegyzőkönyvbe, amelyekkel vádlott-társait nehéz helyzetbe hozta, amiért elnézést kért tőlük - fűzte hozzá.

Kiemelte: nincs tudomása "guruló forintokról", a nyomozati szakban ügyvédje jelenlétében történt kihallgatása során a "hangsúlyok máshova kerültek", és saját hibájának nevezte, hogy azokat nem korrigálta. A Gyorskocsi utcában a kihallgatások során az sejlett fel benne, hogy ezt nem fogja kibírni - vallotta Antal Attila, hozzátéve: "úgy éreztem, hogy élet és halál között lebegek". Házi őrizete alatt is olyan visszajelzéseket kapott, hogy együttműködés esetén szabadulhat, ezért tett olyan nyilatkozatokat, amelyek egy része nem felel meg a valóságnak - fűzte hozzá.

Visszavonva

Antal Attila visszakozását ügyvédje, Gyalog Balázs is megerősítette az Indexnek. Gyalog elmondta, hogy védence gyakorlatilag visszavont minden olyan állítást, amelyet az ügy nyomozati szakaszában Hagyó Miklósra és Mesterházy Ernőre tett.

Az ügyvéd szerint a nyomozati vallomások az érintettekre vonatkozóan nem relevánsak, Antal csak és kizárólag a bíróság előtt tett vallomását tartja érvényesnek. Ennek oka az - mondta az ügyvéd -, hogy a rendőrség a nyomozás idején egyértelművé tette: nem szakmai ügyekről, hanem Hagyóról, és Mesterházyról akar hallani. A vallomások a rendőrség elvárásai alapján készültek, és annak érdekében, hogy meggyanúsítása után ne tartóztassák le, megengedte, hogy a jegyzőkönyvek is olyan tartalommal készüljenek, ahogy azt a rendőrség szeretné.

A BKV volt vezérigazgatója egyetlen szerződés megkötésében ismerte el felelősségét, a többi ellene szóló vádat visszautasította.

Stratégiai célok

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére Antal Attila azt mondta, hogy az Optimismo Kft.-vel a nyomtatók állapotának felmérésére kötött szerződés esetében érzi bűnösnek magát, a nyomozati szakban tett vallomásainak egy részét pedig nem tartja fenn. Kérte: a bíróság előtti vallomását vegyék figyelembe.

Antal Attila harmadrendű vádlott részletes vallomását felolvasva hangsúlyozta: vezérigazgatóként stratégiai célokkal foglalkozott, a vádiratban szereplő szerződések részleteit nem ismerte, csak a nyomozati szakban ismerte meg azokat.

Ennek ellenére a milliárdos nagyságrendű marketing- és kommunikációs szerződéseket hasznosnak ítélte, állítása szerint nem felelnek meg a valóságnak a vádhatóság állításai, amelyek szerint azok nem teljesültek.

Kiemelkedő

Antal Attila a BKV élén végzett 13 hónapos munkáját kiemelkedőnek értékelte, mert sikerült a cégnél egymástól függetlenül működő 12 igazgatóságot centralizálnia, ugyanis "nehéz pénzügyi helyzetben csak az irányítás centralizációja vezethet eredményre". Hangsúlyozta: megszűnt a "12 önálló BKV" és négy vezérigazgató-helyettessel működő, átlátható, egyszerű struktúra alakult ki, valamint 1007 fővel csökkent a BKV létszáma.

Ezután hosszasan elemezte a vádiratban szereplő szerződéseket, melyekről kijelentette: kollégái felelősségteljesen és körültekintően jártak el, amikor megkötötték azokat.

Antal Attila beszámolt arról, hogy kinevezése után ő nevezte ki Regőczi Miklóst a BKV kommunikációs igazgatójává, akinek javaslatait teljesen elfogadta, az általa kötött marketing- és kommunikációs szerződéseket kitűnőre értékelte, annak ellenére, hogy többször hangsúlyozta: ő ehhez a területhez nem ért.

A Montana Zrt.-vel online hírfigyelő szolgáltatásra kötött havi félmillió forintos szerződésről azt mondta: nem felel meg a valóságnak az a vádiratban szereplő állítás, hogy a szerződést Mesterházy Ernő másodrendű vádlott utasítására kötötte meg. Szükségesnek és hasznosnak ítélte ezt a szerződést is, amely alapján végül csaknem 5,5 millió forintot fizettek ki.

A vádiratban említett kommunikációs szerződéseket szükségesnek ítélte, mert véleménye szerint a BKV bizonyos értelemben "marketingvállalkozás", ahol a hatékony kommunikáció alapvető feladat. Mindezért tévesnek ítélte a vádirat több, ezzel kapcsolatos megállapítását.

Nap TV

Antal Attila beszámolt arról is, hogy a Nap TV-ben történt beszélgetés előtt mondta meg neki a főszerkesztő, hogy a Nap TV és a BKV között kötött szerződés lejár, amelyet szeretnének meghosszabbítani. Vallomása szerint megvizsgálta a szerződést, hasznosnak ítélte és a megkötését javasolta.

A vádirat szerint Antal Attila a vezérigazgatói kinevezése napján, 2007. január 1-jén kötött 20 millió forint plusz áfa összegű szerződést a Nap TV-vel, ami 47,6 perc műsoridő ellentételezésének felelt meg.

Antal Attila 2007. január 1. és 2008. február 19. között volt a BKV vezérigazgatója. Mint mondta: munkája során azt volt a célja, hogy a főváros közlekedését optimalizálják. Antal Attilát folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják mint társtettest. (BKV-per/Index/MTI)

 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.