Hírek

Mesterházy Ernő visszautasította a vádakat

Hírek
2012.09.20.
 

„A vádiratban írt és a terhemre rótt cselekményeket nem követtem el, ártatlan vagyok és kérem a felmentésemet mindkét vádpont alól” - olvasható Mesterházy Ernő bírósági nyilatkozatában, amelyet Demszky Gábor volt főpolgármester egykori tanácsadója tett csütörtökön a Kecskeméti Törvényszéken.

 

Mint írta: a nyomozás során 14 féle tényállással kapcsolatban hallgatták ki gyanúsítottként, és ebből 12-vel kapcsolatban meg is szüntették az eljárást. Hangsúlyozta: a nyomozást úgy szüntették meg, hogy vele kapcsolatban semmilyen terhelő bizonyíték nem szerepelt az iratok között. Mesterházy számára az sem érthető, hogyan hozták összefüggésbe ezekkel a cselekményekkel és miként került sor a gyanúsításra, de ugyanez vonatkozik a vádiratban írt két cselekményre is.

„A velem szembeni büntetőeljárást súlyosan törvénytelennek, előzetes koncepción alapulónak tartom. Az egész eljárást jól jellemzi, hogy a vádirat I/C pontjában írt cselekménnyel kapcsolatban úgy szerepeltem a vádirat elkészítéséig felbujtóként, hogy a cselekménynek nem volt tettese. A nyomozás során ugyanis a hatóság senkit nem gyanúsított meg tettesként, azaz meg sem nevezték, kit bujtottam volna fel bűncselekmény elkövetésére” - olvasható a nyilatkozatban.

Az egykori tanácsadó bírálta az ügyészség munkáját, felhívva a figyelmet arra, hogy a vádirat egyes részeiben felbujtóként, másutt tettesként szerepel. Megjegyzi, hogy a BKV két korábbi vezérigazgatója, Antal Attila és Balogh Zsolt úgy lett vádlottja az ügyészség által - teljesen törvénytelenül - különösen jelentős vagyoni hátránynak minősített bűncselekménynek, hogy azzal meg sem gyanúsították őket; ez az a bizonyos takarítási ügy, amelyben Mesterházy is érintett.

Demszky egykori tanácsadója szerint a vád teljes képtelenségét az is jelzi, hogy miközben a vádirat arra hivatkozik, hogy a III. rendű vádlott nem tette meg a szükséges lépéseket a közbeszerzési eljárás befolyásmentes lefolytatására, a takarítási szerződéssel összefüggésben a közbeszerzési eljárás iratait nem szerezték be, a közbeszerzési eljárásban résztvevő, abban döntést hozó személyeket egyikét sem hallgatták ki.

Mesterházy Ernő szerint ennek magyarázata egyszerű: azért nem folytattak nyomozást a közbeszerzési eljárással kapcsolatban, mert soha senki nem befolyásolta az egyébként törvényes és szabályos közbeszerzési eljárást.

„A vádiratban írt két, velem összefüggésbe hozott két szerződéshez - Montana Zrt és a PQS Plural Kft - semmi közöm nem volt, azoknak sem az előkészítésében, sem a tárgyalásában, sem a közbeszerzés folyamatában, sem a megkötésében nem vettem részt. A szerződésekről senkivel nem beszéltem soha, a vádiratban írt személyeket nem bujtottam fel és nem utasítottam semmire” - olvasható a nyilatkozatban.

Mint írta, ezekkel az ügyekkel kapcsolatban nincs, és nem is lehetne több mondanivalója.

Mesterházy Ernő ugyancsak visszautasította a bűnszervezetben való részvétel vádját: „a valóság minden elemet nélkülözi a vádirat 6. oldalának negyedik bekezdése, hogy a főpolgármester képviselőjeként, a főpolgármester köreihez kötődő gazdasági társaságok érdekeit közvetítettem a BKV Zrt. mindenkori vezérigazgatójának”. Szerinte ezt a nyomozás során nem hogy bizonyítani nem tudták, de a vallomások egyenesen cáfolták.

A volt tanácsadó szerint meggyanúsításának és fogva tartásának egyetlen oka volt: politikai szerepvállalásának ellehetetlenítése, egzisztenciájának, jó hírnevének tönkretétele.

„Még mindig félve, de saját és családom személyes sorsa miatt kénytelen vagyok elmondani, hogy folyamatosan nyilvánvalóvá tették: amennyiben Hagyó Miklósra és Főpolgármester úrra terhelő vallomást teszek, úgy véget érhet fogva tartásom, és ügyemet kedvezőbben bírálják el” - emlékeztetett Mesterházy Ernő, aki az egész ügyet politikailag motiváltnak tartja.

Írásos nyilatkozatában a volt városházi tanácsadó kijelentette: a fentieken túl vallomást tenni és kérdésekre válaszolni nem kíván, amennyiben szükségét érzi, kérdezési és észrevételezési jogával él majd.

Mesterházy Ernő nyilatkozatának teljes szövegét itt elolvashatja!

 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.