Hírek

Kutrol Katalin ügyész ismerteti a vádiratot 2012. június 13-án a Kecskeméti Törvényszéken (MTI)

Nem vár a törvényszék az Alkotmánybíróságra

Hírek
2012.06.13.
 

A vádirat ismertetésével kezdődött el szerdán az úgynevezett BKV-per a Kecskeméti Törvényszéken. A per első tárgyalási napján Horváth Éva kivételével valamennyi vádlott megjelent; az ügyész mindannyiukra börtönbüntetést kért. A védők egy alkotmánybírósági panasz elbírálására várva a per felfüggesztését kérték – hiába.

 

A képen Kutrol Katalin ügyész ismerteti a vádiratot 2012. június 13-án a Kecskeméti Törvényszéken (MTI)

Mint ismert, Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettest és 14 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekmények elkövetésével vádolja.

A vádirat teljes szövegét itt olvashatja!

Az első tárgyalási napon a hatod rendű vádlott Horváth Éva kivételével minden vádlott megjelent; mint elhangzott: Hagyó Miklós egykori sajtósának augusztusban születik gyermeke. A vádlottak egyike sem járult hozzá, hogy a tárgyalás során felvételeket készítsenek róla.

A reggel 9-kor kezdődött tárgyalás elején több védő a büntetőeljárás felfüggesztését kérte. Indítványukat azzal indokolták, hogy panaszt jelentettek be az Alkotmánybíróságon amiatt, hogy a per Kecskemétre helyezése ellen nem fellebbezhettek. A védők azt kívánták elérni, hogy a panasz elbírálásáig ne folytatódjon az eljárás. Kérelmüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy amennyiben az Ab a javukra dönt, a büntetőeljárás hatályát veszti.

A védők indítványát a törvényszék zártkörű tárgyalást követően elutasította, a döntés ellen a vádlottak és védőik fellebbezést nyújtottak be. Hadnagy Ibolya bíró a fellebbezést továbbította a Szegedi Ítélőtábla felé, ez azonban nem jelenti a büntetőeljárás megszakítását.

A védők még áprilisban fordultak az Alkotmánybírósághoz, miután az Országos Bírósági Hivatal a BKV-pert jogorvoslati lehetőség nélkül a Kecskeméti Törvényszéknek utalta ki. A helyszín módosítását hivatalosan a Fővárosi Törvényszék kezdeményezte túlterheltség miatt, noha – legalábbis a Népszavában közölt statisztika szerint – a budapesti bíróság csupán 4 százalékkal leterheltebb, mint az alföldi város törvényszéke.

Mint a lap írja: OBH elnökének, Handó Tündének peráthelyezési jogát több nemzetközi szervezet kifogásolta, így az Európai Bizottság, az Európa Tanács Velencei Bizottsága, de az Ab is alkotmány-ellenesnek minősítette tavaly decemberben a legfőbb ügyész hasonló jogkörét.

A mintegy 35 oldalas vádiratot Kutrol Katalin ügyész órákon keresztül olvasta fel, majd a bíró a kevéssel dél előtt a pert július 13-ig elnapolta. A bizonyítási eljárás során elsőként Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV volt humánpolitikai igazgatóját hallgatja meg.

A júliusi lesz az ítélkezési szünet előtti utolsó tárgyalási nap, ezután már csak szeptember 11-én, a szünet után ül össze a bíróság az ügyben. A szerdaival együtt 2012-ben összesen 29 napon keresztül tárgyalják a BKV-pert. 

 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.