Hírek

Tanúként hallgattak meg egy nyomozót

Hírek
2013.07.04.
 

Egy tanúként meghallgatott nyomozó fenntartotta korábbi írásos jelentését a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

 
A védelem idéztette be azt a nyomozót, aki egy házkutatáskor talált határidőnaplók bejegyzései és egyéb okirati bizonyítékok alapján azt írta le, hogy Aba Botond, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgatója, valamint az őt a vezérigazgatói székben követő Antal Attila harmadrendű vádlott is kaphatott abból a pénzből, amelyet a közlekedési vállalat utalt át az Optimismo Kft.-nek. A hetedrendű vádlott védője a tanútól egyetlen mondattal kapcsolatban kért magyarázatot.
 
"Adat utal arra, hogy Aba Botond és Antal Attila részesült az Optimismo-szerződéses összegből" - olvasta a nyomozati jegyzőkönyvből a nyomozó jelentését a hetedrendű vádlott védője. Miután a tanú átnézte a jelentést, kijelentette: az általa leírtakat továbbra is fenntartja. A törvényszék által ismertetett határidőnaplókban 2007-ben és 2008-ban sorozatos bejegyzések tanúskodtak arról, hogy a hetedrendű vádlott ügyvéd rendszeresen találkozott Antal Attilával.
 
Horváth Iván hetedrendű vádlott kijelentette: nem találkozót takar az a bejegyzés, amelyben Antal Attila és Aba Botond neve után egy 8-as szám szerepel, amely nem összeget takar. Arra nem adott választ, hogy a nevek után írt szám mit jelent. Elmondta azt is, hogy 2007 elején nem volt a BKV Zrt. ügyvédje, a közlekedési vállalat vezetőinek annak a reményében adott "térítésmentes tanácsokat", hogy később szerződést kap tőlük. Erre 2007 második felében sor is került - tette hozzá.
 
A vádirat szerint a hetedrendű vádlott ügyvéd, aki korábban Hagyó Miklós akkori főpolgármester-helyettes személyes és üzleti jogi képviseletét is ellátta, arra vette rá Antal Attila harmadrendű vádlottat, aki akkor a BKV Zrt. vezérigazgatója volt, hogy 2007. február 1-jén kössön szerződést az Optimtismo Kft.-vel a közlekedési vállalatnál lévő fénymásolók műszaki állapotának felmérésére.
 
A vádirat szerint a hetedrendű vádlott a szerződés szükségességét azzal indokolta, hogy ily módon kívánja a főpolgármesteri hivatal finanszírozni a korábbi vezérigazgató, Aba Botond nem hivatalos végkielégítését. Az Optimismo Kft. a szerződés idején gyakorlatilag nem működött, alkalmazottja nem volt, gazdasági tevékenységet nem végzett. Ennek ellenére B. Tünde tizenötödrendű vádlott, az Optimismo Kft. ügyvezető-tulajdonosa megkötötte a BKV Zrt.-vel a szerződést.
 
A hamis teljesítésigazolás alapján kiállított számlára a BKV Zrt. 19,2 millió forintot utalt át 2007. március 19-én az Optmismo Kft.-nek. B. Tünde tizenötödrendű vádlott az átutalt pénzből 18,1 millió forintot még aznap felvett. Antal Attila harmadrendű vádlott a per korábbi szakaszában azt mondta: ebben a vádpontban elismeri a felelősségét.
 
Homonnai János ügyész a vádpont tárgyalása után reagált azokra a védők és vádlottak kijelentéseire. A vádhatóság képviselője hangsúlyozta: az internetes portálokon található vádiratról és egyéb dokumentumokról az állapítható meg, hogy azt követően kerültek nyilvánosságra, miután a vádlottak és védőik megkapták őket. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a tárgyaláson döntött az ügyész és a védelem által benyújtott bizonyítási indítványokról. Ezek egy részét elutasította, másik részét beemelte a bizonyítási eljárásba.
 
A per a törvénykezési szünet után, szeptember 3-án folytatódik. (MTI) 
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.