Hírek

Iratokat ismertettek

Hírek
2013.07.02.
 

A vádirat szerint indokolatlanul kötött szerződések nyomozati iratait ismertette a törvényszék a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

 
Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a BKV Zrt. és a GPS Capital Tanácsadó és Szolgáltató Kft., az Anova Szolgáltató és Oktatási Bt., valamint a Marionett Színészközvetítő Kft. között kötött szerződésekkel kapcsolatos nyomozati iratokat ismertette. A BKV Zrt. felügyelőbizottsága felülvizsgálta a szerződéseket.
 
A bizottság megállapítása szerint a GPS Capital Kft.-vel úgy kötött szerződést a BKV Zrt., hogy azt közbeszerzési eljárás nem előzte meg. A szerződés tárgya a BKV Zrt. "érdekeinek kormányzati érvényesítését és megítélésének javítását irányozta elő (...) lobbistratégia kidolgozásával és annak gyakorlati megvalósításával". A közlekedési vállalat 2007 májusa és 2008 januárja között több jogcímen összesen 32,8 millió forintot utalt át a GPS Capital Kft.-nek, a vádirat szerint a BKV Zrt. számára szükségtelen szolgáltatásokért.
 
Az Anova Szolgáltató és Oktatási Bt.-vel kötött szerződés alapján a BKV Zrt. a Válaszd a közösségi közlekedést című kísérleti tanulmányáért 16,6 millió forintot fizetett ki. A négy szakaszra bontott szerződés negyedik szakaszáról semmilyen iratot nem talált a felügyelőbizottság. Az Anova bt.-vel egy másik szerződést is kötött a BKV Zrt., ennek alapján "a BKV-t érintő pozitív-negatív kommunikációs jelenségekről" készített havi jelentést és elemzést a gazdasági társaság.
 
Az eredetileg havi 200 ezer forintos szerződést később 300 ezer forintra módosították. A belső ellenőrzés több esetben "biankó teljesítésigazolásokat" állapított meg, illetve novemberi teljesítést már az év elején igazoltak. A belső ellenőrzés utólag azt is feltárta, hogy a módosított szerződést 2009 augusztusában írták alá, a cég viszont már 2008. február 1-jétől a 300 ezer forintra felemelt havi összegekről nyújtott be számlákat, annak ellenétre, hogy a szerződésmódosítást csaknem másfél évvel később írták alá.
 
A felügyelőbizottság vélelmezte, hogy a szerződéssel kapcsolatban hűtlen kezelés gyanúja merült fel. Az iratanyagok között felolvasott jogi vélemények szerint az Anova bt.-vel kötött "valószínűsíthetően színlelt szerződés" semmis.
 
A vádirat szerint az Anova bt. vezetője Antal Attila harmadrendű vádlottnak, a BKV Zrt. 2007. január elsejével kinevezett vezérigazgatójának "régi ismerőse", akivel azért kötött szerződést az akkori vezérigazgató, hogy ismerősét, illetve annak cégét bevételhez juttassa. A vádirat szerint a szükségtelen szerződésekért a BKV Zrt. összesen 22,2 millió forintot fizetett ki.
 
A Marionett Színészközvetítő Kft.-vel Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlott kötött szerződést arra, hogy szórólapokat juttasson el budapesti háztartások postaládáiba. A BKV Zrt. 17,9 millió forintot fizetett ki a szolgáltatásért a Marionett kft.-nek. A cég a terjesztést a Magyar Posta Zrt.-vel végeztette el 3,4 millió forintért. A felügyelőbizottság megállapítása szerint a Marionett kft. közreműködése szükségtelen volt, mivel a postai terjesztést a BKV Zrt. maga is megrendelhette volna. A Marionett kft. a BKV Zrt.-től kapott 17,9 millió forintból nem fizette ki a Magyar Posta Zrt.-nek a 3,4 millió forintot.
 
A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1 milliárd 490 millió forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a tárgyalási nap végén bejelentette: pénteken, a törvénykezési szünet előtti utolsó tárgyalási napon dönt a benyújtott bizonyítási indítványokról. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.