Hírek

Vezetői tanácsadók a tanúk padján

Hírek
2013.06.25.
 

A BKV Zrt.-vel szerződést kötő, vezetői tanácsadásra, valamint felsővezetők keresésére szakosodott cégek vezetőit hallgatták meg tanúként a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

 
A törvényszék kedden meghallgatta az ICG Infora Consulting Group Kft. egyik tulajdonosát, aki Antal Attila harmadrendű vádlottnak, a BKV Zrt. 2007. január elsejétől kinevezett vezérigazgatójának adott tíz alkalommal vezetői tanácsokat. A tanú hangsúlyozta: Antal Attilát már 2007 előtt is ismerte, nem voltak baráti kapcsolatban, de tudtak egymás tevékenységéről. Korábban a Magyar Posta és az MTI elnökének is adott vezetési tanácsokat - mondta, és beszámolt arról, hogy vállalatvezetők vezetési képességeit tudja fejleszteni tanácsaival.
 
Antal Attila tíz alkalommal vette igénybe a szaknyelven coachingnak nevezett szolgáltatást, amelyért nettó 800 ezer forintot számlázott a cég a BKV-nak. Hatalmas feladatot vállalt fel Antal Attila, mert a közlekedési vállalatot át kellett alakítania, más pályára állítania - tette hozzá a tanú. A szerződés 2007 októberében zárult le, és a tanú szerint Antal Attila vezetőtársai a vezérigazgató "fejlődését" visszaigazolták.
 
A BKV Zrt. egy második szerződést is kötött az ICG Infora Consulting Group Kft.-vel, ennek alapján a közlekedési vállalat felső- és középvezetőinek tartottak többnapos csapatépítő tréningeket. A vádirat szerint a kft.-nek a BKV bruttó 7,1 millió forintot fizetett ki a szerződés értelmében, de az ügyészség sem vonta azt kétségbe, hogy ezt a szolgáltatást Antal Attila harmadrendű vádlott, valamint a cég többi vezetője igénybe vette. Antal Attila a tanú meghallgatása után kifejtette: a coach soha nem konkrét feladatok konkrét megoldására adott tanácsot, hanem megoldási módszerekben kapott tőle segítséget.
 
A következő kihallgatott tanú, a felsővezetők keresésére specializálódott Accord Group Tanácsadó és Szolgáltató Kft. vezetője volt. A céggel azért kötött Antal Attila, a BKV Zrt. akkori vezérigazgatója szerződést, mert új HR-vezetőt szeretett volna Szilágyi Eleonóra tizennegyedrendű vádlott helyére kerestetni. A 2007. november 8-án megkötött szerződés szerint a cég 26 400 euróért vállalta az új HR-vezető megkeresését 2007 végéig. A tanú indoklásképpen elmondta: vállalási díjukat a "felkutatott" vezető éves jövedelmének 30 százalékában határozták meg.
 
Állítása szerint, több mint százhúsz embert "kutattak fel", közülük csaknem negyvenen nem vállalták volna azt, hogy a BKV-nál dolgozzanak. Végül tizennyolcat választottak ki, majd a személyes interjú alapján öt alkalmas embert találtak, akik közül négyet Antal Attilának bemutattak. Antal Attila 2007 decemberének második felében arról értesítette az Accord Groupot, mégsem biztos, hogy a BKV új HR-vezetőt akar alkalmazni, ezért leállította a keresést.
 
A megbízás visszavonásáról szóló e-maileket a tanácsvezető bíró felolvasta, ezekből nem derült ki pontosan, hogy miért vonták vissza a megbízást annak ellenére, hogy a cég már teljesítette a szerződésben foglaltakat.
 
A tanú bemutatta több, általuk felkutatott jelölt komplett anyagát - amelyeket megküldtek a BKV-nak is -, és Homonnai János ügyész, valamint Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdéseire részletes, dokumentumokkal alátámasztott vallomást tett. Saját feljegyzései alapján a 2007-ben történt eseményekről pontosan számolt be, minden találkozóra, a megbeszéléseken történtekre emlékezett.
 
A tanú hangsúlyozta: a bemutatás pillanatában a megbízást lényegében teljesítették, ezért a szerződés szerinti 6,7 millió forintot jogosan számlázhatták ki a BKV-nak. Arról nem tudtak, hogy a BKV saját hatáskörben is keresett HR-vezetőt - tette hozzá.
 
A törvényszéken felolvastak egy nyomozati vallomást, amelyben egy tanú beszámolt arról, hogy Regőczi Miklós kérte meg, vállalja el a közlekedési vállalat HR-vezetői állását. A felolvasott nyomozati vallomás szerint 2007. december 22-én írásos állásajánlatot kapott Antal Attilától, a BKV Zrt. akkori vezérigazgatójától, de nem fogadta el az állást. Ennek ellenére Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlottal - aki neheztelt rá a visszautasítás miatt - nem szakadt meg a kapcsolata. Vallomása szerint az volt az érzése, melyet az ő példája is bizonyít, hogy a BKV Zrt.-nél a vezetők az ismeretségi körükből kerestek egy-egy állásra jelöltet.
 
A tanúkihallgatások befejezése után egy másik vádponttal kapcsolatban kezdett nyomozati vallomások felolvasásába a törvényszék, amikor bombariadó miatt félbe kellett szakítani a tárgyalást, és el kellett hagyni az épületet. A per csütörtökön tanúkihallgatásokkal folytatódik. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.