Hírek

Egy lobbicég vezetőjét hallgatta meg a bíróság

Hírek
2013.06.20.
 

A BKV Zrt. kilenc és fél hónapra lobbitevékenységért 32,8 millió forintot fizetett ki a GPS Capital Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek, melynek egyik tulajdonosát hallgatták ki tanúként a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

 
A vállalkozót - aki szavai szerint másodállásban politikai elemzőként is tevékenykedik - a nyomozati szakban nem hallgatták ki, az ügyészség azonban kezdeményezte a törvényszék előtti meghallgatását. A tanú kérte a törvényszéket, hogy nevét és egyéb adatait kezeljék zártan.
 
Homonnai János ügyész kérdésére a tanú elmondta: tulajdonosa annak a gazdasági társaságnak, amely kisebbségi tulajdonosa a GPS Capitalnak. Nem tudta megmondani, hányan dolgoztak a GPS Capital Kft.-nek a váddal jelzett időszakban, de azt elismerte, volt része abban, hogy a BKV és a kft. "egymásra találjanak". A tanú - aki Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlottat még Székesfehérváron ismerte meg - azt mondta: Antal Attila harmadrendű vádlottat ő kereste meg azért, hogy ajánlatot tegyen a BKV Zrt. kommunikációjára.
 
A tárgyaláson felolvasott dokumentumokból kiderült, hogy a tanú Antal Attilát még a BKV vezérigazgatói kinevezése előtt megkereste, és átadott neki egy kommunikációs tervet tartalmazó anyagot. "Én egy elég aktív üzletszerző ember vagyok" – tette hozzá a tanú. Hangsúlyozta: a BKV és a GPS Capital közötti szerződés további folyamatában nem vett részt. A cég ügyvezetője tájékoztatta a szerződésről, de részletekre nem emlékezett, arra sem, hogy milyen körülmények között szűnt meg a megállapodás.
 
A törvényszék tanúként hallgatta ki a GPS Capital Kft. akkori ügyvezetőjét is, aki szavai szerint csak a szerződés első szakaszában dolgozott a cégnél. Kérdésre válaszolva kifejtette: a szerződés szerint konkrét kérés volt, hogy nem léphetnek fel a BKV nevében, a lobbitevékenység ügyében a közlekedési vállalat vezetői voltak csak jogosultak tárgyalni.
 
A vádirat szerint Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlott, Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes, elsőrendű vádlott és más politikusok felkérése és előkészítése alapján Antal Attila harmadrendű vádlott a GPS Capital Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel 2007 márciusában megbízási szerződét kötött az év végéig terjedő időszakra. A szerződés célja a BKV Zrt. érdekeinek kormányzati értékelése és megítélésének javítása, lobbistratégia kidolgozása volt.
 
A szerződés alapján a stratégia kidolgozásáért egyszeri 5 millió forint plusz áfa értékű, míg a lobbitevékenységért és tanácsadásért havi 1,8 millió forint plusz áfa megbízási díjat, továbbá a havi 30 órát meghaladó munkaórákért 40 ezer forint plusz áfa megbízási díjat állapítottak meg. A vádirat szerint a BKV Zrt. szükségtelen szolgáltatásokért bruttó 32,8 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat a GPS Capital Kft.-nek a kilenc és fél hónapig tartó munkáért.
 
Egy informatikai vállalkozás, a Montana Zrt. tulajdonosát, egyben ügyvezető igazgatóját is tanúként hallgatta ki a bíróság. A cég a BKV-nak internetes figyelést, "szövegbányászati" szolgáltatást végzett 2007 augusztusa és decembere között, majd 2008 januárjában R. Miklós nyolcadrendű vádlott meghosszabbította a szerződést. A vádirat szerint szükségtelen szerződés felmondásáig, 2008 májusáig 5,4 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat a cégnek.
 
Az Anova Szolgáltató és Oktatási Bt. vezetőjét is meghallgatta a törvényszék. A tanú elmondása szerint Antal Attila, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatója a tágabb baráti köréhez tartozott. A vádirat szerint Antal Attila 2007 szeptemberében azért, hogy ismerősét és a cégét bevételhez juttassa,a Válaszd a közösségi közlekedést! című kísérleti közlekedési program megtervezése és végrehajtása tárgyában szerződést kötött.
 
A vállalkozási díjat 15,6 millió forint nettó összegben határozták meg. A négy szakaszra bontott teljesítésből a negyedik szakasz, a monitorig részt nem valósult meg, ezért nettó 13,6 millió forintot fizetett ki a BKV az Anova Bt.-nek. A monitoring szakasz azért nem valósult meg, mert nem rendelték meg – mondta a tanú, hozzátéve, hogy ez arra az időszakra esett, amikor szavai szerint „megrendült a bizalom a BKV vezetőségében”. Nem tudott a tanú arról, hogy felhasználták volna a cége által elkészített tanulmányt.
 
Egy másik szerződést is kötött a közlekedési vállalat az Anovával havi jelentések, elemzések elkészítésére. A vádirat szerint a BKV Zrt. a tevékenységéhez szükségtelen szerződések alapján az Anova Bt.-nek 2007-ben 4,3 millió forintot, 2008-ban 17,9 millió forintot fizetett ki. Antal Attila harmadrendű vádlott a tárgyaláson hasznosnak nevezte a tanulmányt, amely szerinte megtakarítást hozhatott volna a cégnek.
 
A bizonyítási eljárás június 25-én további tanúk meghallgatásával folyatódik. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.