Hírek

Aba Botond: nem volt olyan utasítás, hogy szerződni kell

Hírek
2013.05.28.
 

A BKV Zrt. egykori vezérigazgatója szerint Demszky Gábor főpolgármester környezetéből hívták fel a figyelmet a Well Kft.-re, amellyel 2006-ban kommunikációs szerződést kötött a közlekedési társaság. Aba Botond erről tanúkihallgatásán beszélt a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

 
"Olyan utasítás, hogy valakivel szerződni kell, vagy értékarányon kívül kell szerződni, nem volt" - hangsúlyozta Aba Botond, aki 2006. december 31-éig, tizenhárom éven keresztül volt a BKV vezérigazgatója. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésére a tanú nem tudta egyértelműen felidézni, hogy milyen körülmények között történt a szerződéskötés a Well Kft.-vel.
 
A BKV Zrt. a Well Reklám és PR Ügynökség Kft.-vel 2006. március 1-jén kötött szerződést a Combino típusú villamosokkal kapcsolatos teljes körű PR-tevékenység tárgyában. A vádirat szerint PR-tanácsadás és különböző akciók költségeire összesen 59,8 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat a Well Kft. részére annak ellenére, hogy az elvégzett munka jelentős részét a BKV Zrt. munkatársai teljesítették.
 
A vádiratot támasztotta alá Vitéz Ágnes tizedrendű vádlott, aki a vád időszakában a BKV Zrt. marketing főosztályvezetője volt. A tárgyaláson ismertetett nyomozati vallomása szerint 2006-ban arra hívták fel a figyelmüket, hogy a főpolgármesteri hivatal "mondta meg", a Well Kft. legyen a kommunikációs cég, amellyel szerződést kell kötni. Ezt egy, a törvényszék által ismertetett email is alátámasztott, ennek ellenére Aba Botond tagadta, hogy ő adott volna utasítást a Well Kft.-vel a szerződés megkötésére. Aba Botond hangsúlyozta: 2006 nyarán Demszky Gábor jelezte neki, hogy megrendült benne a bizalom, majd ezt 2006 szeptemberében megerősítette.
 
Kérdésre válaszolva elmondta: a per másodrendű vádlottját, Mesterházy Ernőt ismerte, mert "Demszky hírvivője volt", egyeztetett vele több alkalommal. Hozzátette: miután 2006 szeptemberében megszűnt beszélő viszonya a főpolgármesterrel, Mesterházy közvetített, akit "minden nagyberuházás érdekelt".
 
Aba Botond tanúvallomása szerint Hagyó Miklós elsőrendű vádlottal kétszer volt személyes megbeszélése: egyszer még 2006. decemberi főpolgármester-helyettessé történt megválasztása előtt a szocialista politikus "udvariassági látogatása" alkalmával találkoztak, majd ő kérte egy alkalommal a találkozót. Ekkor Hagyó egyértelműen értésére adta, nem maradhat a BKV élén 2006. áprilisig, amíg a határozott idejű kinevezése szólt.
 
Aba Botond vezérigazgatói megbízatása 2006. december 31-én szűnt meg. A tanú még másfél hónapig a közlekedési vállalatnál dolgozott, amíg az ügyeket átadta az új vezérigazgatónak, Antal Attilának, a per harmadrendű vádlottjának. Beszámolt arról, hogy a BKV Zrt.-től járó 40 millió forintos végkielégítését nem kapta meg, csak 18 millió forintot kapott hivatalosan a számlájára távozásakor.
 
Aba Botond állítása szerint az Optimismo Kft. és a BKV Zrt. közötti, a vádirat szerint szükségtelen szerződésről - amely fénymásoló berendezések állapotfelméréséről szólt - nem tudott. A vádirat szerint Horváth Iván hetedrendű vádlott, aki 2007-ben a BKV Zrt. szerződött ügyvédje volt, de Hagyó Miklós személyes és jogi képviseletét is ellátta, 2007 februárjában rávette az új vezérigazgatót, Antal Attilát, hogy kössön az Optimismo Kft.-vel szerződést, mert így akarja a főpolgármesteri hivatal a korábbi vezérigazgató nem hivatalos "végkielégítését" kifizetni.
 
A hamis tartalmú teljesítés-igazolást Antal Attila aláírta, majd a közlekedési vállalat 19,2 millió forintot átutalt az Optimismo Kft. számlájára. A pénzt a cég ügyvezetője B. Tünde tizenötödrendű vádlott felvette, de annak további sorsáról nincs információ. A tárgyaláson a hetedrendű vádlott védője indítványozta, hogy védence "határidő naplóját" a bíróság kéresse be, de meglepetésre Horváth Iván hetedrendű vádlott a védője kérését elutasította.
 
A per csütörtökön tanúkihallgatással folytatódik. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.