Hírek

Hűtlen kezeléssel gyanúsítják Kocsis Istvánt

Hírek
2012.05.17.
 

Újabb ügyben hallgatták ki gyanúsítottként Kocsis Istvánt, a BKV és az MVM volt vezérigazgatóját.

 

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője csütörtökön azt közölte: a múlt héten valóban gyanúsítottként hallgatták ki K. Istvánt, bizonyos szerződésekhez kapcsolódóan, hűtlen kezelés miatt. A BRFK szóvivője hangsúlyozta: ezt az esetet a nagy "BKV-ügyként" elhíresült esettől elkülönítetten kezelik.

Csütörtök délután az Index számolt be arról, hogy az MVM-es ügyek mellett BKV-s eljárásban is gyanúsítottá vált múlt hét pénteken Kocsis István, a BKV volt vezérigazgatója. Mint emlékeztettek, Kocsis István két szerződéssel kapcsolatban lehet érintett, amelyet két offshore céggel (Dandy Trading és Everest Capital) kötött a devizapiaci változások hatásainak elemzésére és a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére.

Mint kiemelték, az ügyet az Index 2009 február-márciusi cikksorozata indította el, amelyben a gyanús szerződésekről számoltak be, majd ennek nyomán egy Svájcban élő kommentelőjük feljelentést tett, így az ügy nyomozással, illetve a BKV-nál belső ellenőrzéssel folytatódott.

Ebbe a "gyanús szerződéscsomagba" tartozott a Dandy Trading, az Everest Capital, a Force Motrice, a Fazeno Bt. - írta az Index, hozzátéve: tudomásuk szerint most is ezen szerződéseket vizsgálja a rendőrség. Az Index szerint ezek voltak az első BKV-s ügyek, amelyekben három éve nyomozás indult, és még mindig nem zárultak le.

Kocsis Istvánt 2011. augusztus 16-án hallgatták ki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. (Kocsis István, aki 2006 és 2008 között a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója volt, a rendőrség szerint a két, terhére rótt ügylettel az MVM-nek legalább kétmilliárd forint kárt okozott.)

A Főpolgármesteri Hivatal tavaly szeptember 4-én jelentette be, hogy Kocsis István közös megegyezéssel távozik a BKV vezérigazgatói posztjáról.

Január 23-án szintén az Index számolt be arról, hogy a rendőrség házkutatást tartott a BKV székházában. A hírportál értesülése szerint a nyomozók elsősorban Kocsis István volt vezérigazgató és Olti Ferenc volt vezérigazgató-helyettes, valamint két további BKV-vezető anyagaira voltak kíváncsiak.

Az Index akkor azt írta: Kocsis István még frissen kinevezett BKV-vezérigazgatóként mások mellett két offshore céggel is "furcsa szerződést" kötött 2008 végén. A ciprusi Dandy Trading Ltd-vel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére 78 500 euróért (mai árfolyamon körülbelül 23,5 millió forintért), a svájci székhelyű Everest Capital S.A.-val pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében) 81 900 euróért (kb. 24,5 millió forintért) szerződött a társaság.

Az MTI megkeresésére a BKV akkor azt közölte: a BRFK gazdaságvédelmi osztálya hat szerződéssel kapcsolatban kért információkat.

Az MTI Hírcentrum április 13-án értesült arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés miatt vádemelést javasolt Kocsis István és több, az MVM-mel korábban kapcsolatban álló vállalkozó, így Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő ellen is.

Mint az m1 Híradójában elhangzott: a nyomozásban érintett Szász András is, aki a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgató berendezéseket szállított. Az NNI hét ember ellen javasolt vádemelést bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Köztük van Kocsis István, a Magyar Villamos Művek és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója. Az NNI szerint több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a villamos műveket - hangzott el a Híradóban. (MTI, 2012. május 17.)

 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.