Hírek

Horváth Éva BKV-s foglalkoztatása volt a téma

Hírek
2013.04.19.
 

A BKV Zrt. jelenlegi közönségkapcsolati osztályvezetőjének, Székelyné Pásztor Erzsébetnek a másodszori tanúkihallgatásával folytatódott csütörtökön a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen indult büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken.

 

 

A tanút azzal a vádponttal kapcsolatban is meghallgatta a törvényszék, amely szerint Horváth Éva hatodrendű vádlott tényleges munkát a BKV Zrt.-nél nem végzett, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes mellett dolgozott megbízással sajtóreferensként.
 
Székelyné 2008. november 16-án került a BKV Zrt.-hez kommunikációs igazgatónak, majd Kocsis István akkori vezérigazgató utasítására egyeztetnie kellett a főpolgármesteri hivatallal, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes vonalán Horváth Évával, Demszky Gábor vonalán a főpolgármester sajtósaival. Vallomása szerint Horváth Évával a főpolgármesteri hivatalban találkozott, de akkor a tanú még nem tudta, hogy a vádlott is a BKV "alkalmazottja". "Csak azt tudtam, hogy vele kell egyeztetnem" - tette hozzá.
 
A tanú azt mondta, emlékezete szerint a hatodrendű vádlott hozta tudomására, hogy munkaszerződése van a BKV-val, de hozzátette, hogy ez "nem derülhet ki", sőt a vádlott kívánsága volt, hogy "saját érdekében ezt az információt tartsa meg", mert ellenkező esetben "repülsz vagy nem sokáig maradsz a BKV-nál". Horváth Éva munkavégzését, valamint a prémiumjogosultságát is az akkori közönségkapcsolati főosztályvezető, illetve az értékesítési főosztályvezető igazolta. A tanú arról sem tudott, hogy a hatodrendű vádlottnak lett volna irodája a BKV Zrt. székházában.
 
Kérdésre válaszolva elmondta: formálisan nem volt hierarchikus viszony közte és Horváth Éva között, "viszont nem formálisan igen, mert jóváhagyása nélkül nem lehetet kiadni sajtóközleményt".
 
Bárándy Péternek, a vádlott védőjének kérdésére a tanú elmondta: Kocsis István közölte vele, hogy Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes vonalán Horváth Évával kell egyeztetni. Mint a főpolgármesteri hivatal egyik sajtóreferensével kellett kapcsolatot tartania Horváth Évával, nem mint BKV-s felettesével - hangsúlyozta a tanú a védő kérdésére.
 
Horváth Éva észrevételeket tett a tanú vallomásához. Visszautasította, hogy megfenyegette volna a tanút. Hangsúlyozta: nem volt titok, hogy ő a BKV Zrt.-nél is dolgozott, mert Székelyné munkába állása előtt az ő munkáját egy ideig ellátta.
 
A tanú a vádlottal szemben is megerősítette állítását, amely szerint nem volt arról ismerete, hogy a Horváth Éva ténylegesen munkát végzett volna a BKV Zrt. részére. Homonnai János ügyész kérdésére - a hatodrendű vádlott készített-e kommunikációs munkát? - a vádlott megtagadta a választ.
 
Az ismét beidézett Dezslik Magdolna tanú - egy ideig a BKV Zrt. közönségszolgálati főosztályát vezette - az ügyész kérdésére elmondta: nem tudott arról, hogy Horváth Éva a BKV Zrt.-nél dolgozott volna a vád időszakában.
 
A hatodrendű vádlott 2007. február 1-jétől a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metrónál volt sajtóreferens, majd 2008 februárja és 2009 augusztusa között Hagyó Miklós mellett, a főpolgármester-helyettesi kabinetben megbízással sajtó- és pr-tanácsadói munkakört látott el. Munkaszerződése szerint ugyanebben az időszakban egyidejűleg a BKV Zrt.-nél is alkalmazásban állt. A vádirat szerint Horváth Éva fiktív foglalkoztatásával a BKV Zrt.-nél 24,6 millió forint vagyoni hátrány keletkezett.
 
A per április 25-én további tanúkihallgatással folytatódik. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.