Hírek

Elszabotált szerződések a BKV-ügyben

Hírek
2013.04.10.
 

A Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó perben kedden meghallgatott tanú vallomása szerint a vád időszakában a BKV Zrt. kommunikációs igazgatósága nem tartotta be a közbeszerzési szabályokat, sőt a cég belső szabályait sem.

 

 

Az 1989 óta a BKV Zrt.-nél dolgozó, jelenlegi beosztásában vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettes 2007-ben került be a közlekedési cég központjába, ahol a közbeszerzéseket és a kisebb szerződéseket is felügyelte logisztikai vezetőként. A tanú hangsúlyozta: a BKV Zrt. évente kötött szerződéseinek a 10 százalékát sem érték el a kommunikációs terület szerződései, de ezek okozták a legtöbb gondot neki és munkatársainak. Vallomása szerint több kommunikációs szerződéssel azért nem értett egyet, mert azok a belső szabályozást figyelmen kívül hagyva, gyakran iktatás nélkül kerültek hozzá.
 
"Gyakran csak egy cégre mutattak rá, hogy vele kell szerződést kötni" - vallotta a nyomozati szakban a tanú, s ezt a bíróság előtt megerősítette. Közölte: szakmai szempontból nem tudta megítélni a szerződéseket, ez az adott terület kompetenciája volt. A belső szabályozásért, a szerződések ügymenetéért felelt, ezért több alkalommal félve írta alá a nyolcadrendű vádlott, Regőczi Miklós akkori kommunikációs vezérigazgató-helyettes által vagy az ő osztályáról hozott szerződéseket. Ezek teljesítésének igazolása vagy kifizetése már nem rá tartozott, csak az ügymenet miatt kellett őket aláírnia.
 
A nyolcadrendű vádlott szerződéseire utalva azt mondta, sokat lassítottak az ő szerződésein, mert azok idegenek volt a BKV-tól, de ő nem kérdőjelezhette meg azokat, mert Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettesként felette állt. A tanú felidézte, hogy a szabálytalanságok miatt több alkalommal "elszabotálta", egyszerűen kidobta a szemétkosárba a kommunikációs osztály szerződéseit. "Volt olyan szerződése, amely a vállalkozó részéről volt aláírva, és utólag sem lehetett szabályossá tenni" - tette hozzá.
 
A tanú a hatodrendű vádlottal kapcsolatban is vallomást tett, Horváth Éváról azt tudta, hogy Hagyó Miklós mellett dolgozik a Városházán. A tanú azt vallotta, több alkalommal találkozott Horváth Évával Balogh Zsolt akkori vezérigazgató szobájában. Állítása szerint a hatodrendű vádlott nem beosztottként beszélt az akkori vezérigazgatóval, ezért meglepetést okozott neki, amikor később "kiderült", hogy Horváth Éva is BKV-s dolgozó.
 
A tanú a szembesítést is vállalva azt állította, határozottan emlékszik arra, hogy egy alkalommal Balogh Zsoltot a hatodrendű vádlott felelősségre vonta a BKV Zrt.-től történt elbocsátása miatt. A hatodrendű vádlott határozottan tagadta, hogy lett volna ilyen találkozó, Balogh Zsolt negyedrendű vádlott pedig nem volt hajlandó vallomást tenni ezzel kapcsolatban a bíróság előtt.
 
A tárgyalási nap kezdetén Homonnai János ügyész pontosította a vádiratban szereplő, egyes vádlottak károkozására vonatkozó összegeket, de ez érdemben nem befolyásolta a minősítéseket. Mivel a tanú meghallgatását nem tudta befejezni a törvényszék, Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró újra be fogja idézni. A per csütörtökön újabb tanú meghallgatásával folytatódik. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.