Hírek

A BKV-nak dolgozó cégek képviselőit hallgatták meg

Hírek
2013.03.19.
 

A BKV Zrt.-vel egykor szerződő cégek vezetőit hallgatták meg tanúként a Hagyó Miklós és társai ellen folyó per keddi tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken. A volt szocialista főpolgármester-helyettes az elhangzottakra reagálva elmondta, hogy az egyik cég dolgozott az MSZP kampányában, a másik a párt honlapját üzemeltette.

 

 

Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlott, aki 2007. január 7-től 2008. szeptember 30-ig a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója volt, a bíróság előtt felolvasott nyomozati vallomásában azt közölte, hogy a cégvezetők gazdasági társaságait Lelovics Ottó ötödrendű vádlott javasolta, aki arra utasította, hogy kössön szerződést velük. "Minden, Lelovics Ottó által hozott cégnél L. Ottó úgy mondta, hogy nagyon sok kérés jön a párttól, és ezt a kis részt oldjuk már meg, hogy ne piszkálják őt" - mondta azóta visszavont nyomozati vallomásában a nyolcadrendű vádlott, aki a jegyzőkönyv szerint az MSZP-re célzott a párt kifejezéssel.
 
Lelovics Ottó ötödrendű vádlott az MSZP és Hagyó Miklós PR- és kommunikációs segítője volt a korábbi választási kampányokban, majd 2007. januártól megbízással a főpolgármester-helyettesi kabinetben lett tanácsadó.
 
 A vádban szereplő Relatív Reklámügynökség Kft. ügyvezetője tanúkénti meghallgatásán az ügyész kérdésére elmondta: a cége kereste meg a BKV Zrt.-t, ahol Regőczi Miklóssal tartotta elsősorban a kapcsolatot. Azt mondta, tudomása szerint nem pályáztatás után kapták meg az első megbízást a BKV Zrt. honlapjának grafikai tervezésére. A munkát elvégezték, majd a teljesítést igazolták, és a bruttó 2,5 millió forintot megkapták. A tanú arra nem tudott választ adni, hogy a 2007 szeptemberére elkészült honlapot miért nem használták fel a közlekedési vállalatnál.
 
Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlott az elmondottakra úgy reagált: a honlap kész állapotban volt, nem tudja, hogy a távozása után miért nem használták, miért költöttek újabb honlap elkészítésére több mint 10 millió forintot. A vádirat szerint Regőczi Miklós a honlap elkészítése után még egy évig a közlekedési vállalat kommunikációs igazgatója volt.
 
Hagyó Miklós elsőrendű vádlott azt hangsúlyozta: a Relatív Kft. dolgozott az MSZP 2006-os országgyűlési kampányában, de ehhez neki mint jelöltnek nem volt köze, ő csak a 176 jelölt egyike volt. Hangsúlyozta: a jelöltek azokhoz a cégekhez fordulhattak segítségért a kampány idején, amelyeket a párt kiválasztott. A vádiratban további öt, a közlekedési vállalat és a Relatív Reklámügynökség Kft. közötti kommunikációs szerződés szerepel. A hat szerződésért csaknem 30 millió forintot fizetett ki a BKV Zrt.
 
A cég kreatív igazgatóját is tanúként hallgatta meg a törvényszék, de ő csak egy projekttel - a bliccelés elleni kampánnyal - kapcsolatban tudott érdemi információt adni, azt mondta, a többire nem emlékszik, a többi projektet az ügyvezető és a munkatársai bonyolították le.
 
A tárgyaláson a Citynet Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy cége internetes biztonságtechnikai szolgáltatásokat végzett a BKV Zrt. részére. Állítása szerint a BKV-nál nem járt, kávézóban találkozott Regőczi Miklóssal. Elmondta, hogy Lelovics Ottó 2004 és 2006 között dolgozott a Citynet Kft.-nél, majd 2009-ben visszatért hozzájuk. A tanú azt közölte, a BKV Zrt.-nek akkor "általános iskolás színvonalú" honlapja volt, amelyet sikerült feltörni. Vallomása szerint ezt nem dokumentálták, csak elmondták Regőczi Miklósnak.
 
Homonnai János ügyésznek arra a kérdésére, hogy ha biztonságtechnikai ellenőrzésről szólt a megbízás, miért kommunikációs tanácsadásról szólt a számla, a tanú nem tudott választ adni. Kérdésre válaszolva közölte: Lelovics Ottót 2006 előtt is ismerte, a vádlott akkor az MSZP sajtóosztályán dolgozott.
 
Hagyó Miklós az elmondottakra reagálva kiemelte: a cég korábban az MSZP Köztársaság téri székházában dolgozott, a párt internetes oldalát üzemeltette. Hangsúlyozta: 2006 decembere után nem találkozott, nem beszélt a cégvezetővel, közvetlen kapcsolata nem volt a céggel. A tárgyalás csütörtökön további tanúk meghallgatásával folytatódik.
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.