Hírek

Bolla Tibor szerint korábban alulfinanszírozott volt a BKV

Hírek
2013.02.27.
 

A BKV Zrt. 2012-ben üzemi szinten nem volt veszteséges, adózás előtti veszteségét az elmúlt időszakban felvett hitelek törlesztése okozta - mondta Bolla Tibor, a BKV Zrt. jelenlegi vezérigazgatója tanúkihallgatásán, a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalásán.

 

 

Bolla Tibor védői kérdésre válaszolva elmondta: 2012-ben a 130 milliárd forint bruttó árbevételt elérő BKV Zrt. 3 milliárd forintnyi üzemi eredményt ért el. A vezérigazgató szerint a BKV-nak 60-70 milliárd forint között van a hiteltartozása, és a kamatok törlesztésére évente 5-6 milliárdot fordít.
 
Bolla Tibor 2008. július 7-én került a közlekedési vállalathoz, Balogh Zsolt negyedrendű vádlottnak, a BKV Zrt. akkori megbízott vezérigazgatójának hívására gazdasági vezérigazgató-helyettesnek.
 
Két vádpontban tervezte a bíróság a tanú kihallgatását, de az ügyész kérdései után a védők aprólékos, a közlekedési vállalat gazdálkodását érintő kérdéseire adott hasonlóan részletes válaszok miatt a tárgyalás elhúzódott. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a délutáni kihallgatás elején elmondta: a másik vádpontban - amely Horváth Éva hatodrendű vádlott BKV Zrt.-nél történő foglalkoztatásával kapcsolatos -, később fogják meghallgatni a tanút.
 
Bolla Tibor kérdésre válaszolva elmondta például, hogy ma már csak a BKV dolgozóinak szerveznek gyermeknapi rendezvényt, ami pár százezer forintba kerül, kommunikációs területen pedig már nincs külsős céggel szerződése a közlekedési vállalatnak.
 
Hagyó Miklós szerint a vezérigazgató kihallgatása "félrecsúszott", mert ma már nem úgy működik a BKV, mint korábban. Véleménye szerint az ő főpolgármester-helyettessége idején is költséghatékonyan rendeztek ünnepségeket, eseményeket. "Volt amikor én voltam a Mikulás" - tette hozzá, derültséget kiváltva a tárgyalóteremben.
 
A vádlottak és védőik kérdéseikkel folyamatosan arra igyekeztek ráerősíteni, hogy a BKV veszteséges cég. Bolla Tibor szerint viszont nem lehet egyértelmű válaszokat adni mindenre, és álláspontja szerint korábban alulfinanszírozott volt a zrt.
 
A tárgyaláson a védelem kérdésére a vádhatóság becsatolt egy, a hatodrendű vádlott kihallgatásáról készített jegyzőkönyvet, amelynek eredetiségét vitatták a védők. Hadnagy Ibolya kérésére a hatodrendű vádlott megnézte a jegyzőkönyvön szereplő aláírásokat, és elismerte, hogy azok az övéi.
 
A vád szerint Hagyó Miklós Lelovics Ottóval, a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával és Horváth Évával, a BKV-hoz tartozó DBR Metro sajtóreferensével - saját vagy ismerőseik anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdítása érdekében - 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adott, döntéseiket pedig oly módon befolyásolta, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek.
 
A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A volt szocialista főpolgármester-helyettest az országgyűlési választások után nem sokkal, 2010. május 17-én helyezték előzetes letartóztatásba, majd 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta pedig szabadlábon védekezhet. A per csütörtökön tanúkihallgatással folytatódik. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.