Hírek

Tanúk meghallgatásával folytatódik a BKV-per

Hírek
2013.02.26.
 

Kedden tanúk meghallgatásával folytatódik a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettessel és 14 társával szemben 2012. június 13-án megkezdődött büntetőper tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken.

 

 

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg Hagyó Miklóst és társait. A vádlottak kihallgatása január 22-én befejeződött. A vádlottak tagadták bűnösségüket, többségük visszavonta a nyomozati szakban tett vallomásait, és a bíróság előtt új vallomással állt elő.
 
A vádlottak arra hivatkozva változtatták meg vallomásukat, hogy a nyomozati szakban kényszervallatást szenvedtek el. Homonnai János, a vádat képviselő Központi Nyomozó Ügyészség ügyésze ezt visszautasította. Hangsúlyozta: az eljárás során mindvégig hatékony védelem állt és áll a terheltek rendelkezésére, hiszen országos szinten ismert és elismert ügyvédek védték, védik őket. Homonnai János tudomása szerint nem volt olyan kihallgatás, amelyen védő ne lett volna jelen. Felvetette: ha olyan súlyos törvénysértések történnek, mint amilyeneket a vádlottak állítanak, miért nincs nyoma védői tiltakozásnak?
 
A vád szerint Hagyó Miklós Lelovics Ottóval, a főpolgármester-helyettesi kabinet kommunikációs tanácsadójával és Horváth Évával, a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro sajtóreferensével - saját vagy ismeretségi körük anyagi és gazdasági érdekeinek jogtalan előmozdítása érdekében - 2007 és 2009 között a BKV-vezetőknek olyan utasításokat adott, döntéseiket pedig oly módon befolyásolta, hogy a BKV számára hátrányos döntéseket hozzanak, ilyen szerződéseket kössenek.
 
A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A volt szocialista főpolgármester-helyettest az országgyűlési választások után nem sokkal, 2010. május 17-én helyezték előzetes letartóztatásba, 2011 februárjától júniusáig házi őrizetben volt, azóta pedig szabadlábon védekezhet. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.