Hírek

Mátay László is tagadta bűnösségét

Hírek
2012.12.11.
 

A tizenkettedrendű vádlott sem vallotta magát bűnösnek a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalási napján tett vallomásában. Mátay László gazdasági társasága három rendezvényt szervezett 2007-ben a BKV Zrt. részére, melyekért csaknem 40 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat.

 

 

Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlott nyomozati vallomása szerint az F.F.V.D Bt.-vel a szerződéseket a Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes mellett, valamint a BKV-nál is foglalkoztatott hatodrendű vádlott javaslatára kötötte a közlekedési vállalat. A hatodrendű vádlott a vádbeli időszakban közeli kapcsolatban állt a tizenkettedrendű vádlottal, akinek ma már a felesége.
 
Mátay László tizenkettedrendű vádlott, a F.F.V.D Bt. beltagja és egyben egyik tulajdonosa a tárgyaláson részletes vallomást tett a cége és a BKV Zrt. között megkötött három szerződésről, valamint a kérdésekre is válaszolt. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró kérdésre kijelentette: nem érzi magát bűnösnek, bűncselekményt nem követett el, nem érti, hogy miért gyanúsították meg és miért emeltek ellene vádat.
 
A vádlott részletesen beszámolt a BKV Zrt.-vel kötött szerződésekben foglalt rendezvényekről, melyek megtartását az ügyészség sem vitatta, azonban álláspontja szerint, a "rendezvények megtartása a veszteséges BKV Zrt. szempontjából szükségtelen volt és felesleges kiadásnak minősült".
 
Az F.F.V.D Bt. 2007-ben a gyermeknap alkalmából, az iskolakezdéshez, valamint a karácsony előtti időszakhoz köthető kampányokat vállalta és szervezte meg, az utóbbit a Sportlife Media Kft. alvállalkozójaként bonyolította le. Az ügyész több kérdést tett fel, melyek egy részére nem tudott a vádlott válaszolni, mert szavai szerint "nem emlékezett pontosan az öt évvel korábbi események" pontos részleteire.
 
Nem tudott arra választ adni, hogy az egyik rendezvényen a gyerekeknek kiosztott, egyenként 24 ezer forint értékben felszámított ajándékcsomagokban mi volt. Erre csak annyit mondott: nem csak 100 csomagot osztottak szét.
 
Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlott - a vádbeli időszakban a BKV Zrt. vezérigazgató-helyettese volt - nyomozati vallomásával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a vádlott azt "ebben a formájában" nem tartja fenn, azonban a bizonyítási anyag részét képezi.
 
Regőczi Miklós nyomozati vallomása szerint Horváth Éva hatodrendű vádlottal, valamint Schmuck Andorral - Hagyó Miklós "bizalmi emberével" - több alkalommal kávézott, amikor a hatodrendű vádlott ajánlotta figyelmébe az F.F.V.D. Bt.-t, melyre Schmuck Andor is azt mondta, hogy az egy "jó cég".
 
Regőczi Miklós vallomásában kitért arra, hogy ha tudta volna, hogy a tizenkettedrendű vádlott a hatodrendű vádlott élettársa, akkor megkérte volna Horváth Évát, hogy másik céggel kössenek szerződést. A bíróság által felolvasott nyomozati vallomásában a nyolcadrendű vádlott az F.F.V.D Bt. és a BKV Zrt. szerződéseiben szereplő rendezvényeket "túlárazottnak" ítélte, és ha rajta múlott volna, akkor szavai szerint "valószínűleg nem lett volna ilyen rendezvény".
 
A nyomozati iratok ismertetése során kiderült az, hogy a BKV Zrt.-től a gyermeknapi rendezvényekért a F.F.V.D. Bt.-nek átutalt összegből pár napon belül 4 millió forintot továbbutalt egy másik betéti társaságnak a cég, melyben a hatodrendű vádlott Horváth Éva beltagként szerepelt.
 
Mátay László tizenkettedrendű vádlott az ügyész kérdésére elmondta: az a bt., amelyben jelenlegi felesége beltag volt, nem vett részt a BKV Zrt. rendezvényeinek a lebonyolításában, a pénzátutalásra korábban megrendelt és elvégzett munkák kifizetése miatt került sor. Mátay László tizenkettedrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint bűnsegédet vádolja az ügyészség.
 
A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. A per december 13-án a tizenharmadrendű vádlott kihallgatásával folytatódik. (MTI)