Hírek

Vitéz Ágnes sem ismerte el a vádakat

Hírek
2012.12.04.
 

Soha nem követtem el bűncselekményt, soha nem kezdeményeztem szerződések megkötését, nem választottam ki szerződő partnert - vallotta a tizedrendű vádlott a Hagyó Miklós és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per keddi tárgyalási napján.

 

 

"Soha nem követtem el bűncselekményt, soha nem kezdeményeztem szerződések megkötését, nem választottam ki szerződő partnert" - vallotta Vitéz Ágnes tizedrendű vádlott. Vitéz Ágnes 1994-től dolgozott a BKV Zrt.-nél, 2004-ben a marketingfőosztály vezetőjévé nevezték ki, majd 2007-ben osztályvezető lett. A vádlott fenntartotta a nyomozati szakban tett vallomásait, amelyeket a bíróság által felolvasott vallomásával kiegészített.
 
Vitéz Ágnes vallomását elkezdte felolvasni, majd néhány mondat után elérzékenyült és szünetet kért. A rövid szünet után azt mondta, annyira méltatlannak tartja azt, hogy vádat emeltek ellene, hogy képtelen folytatni vallomásának a felolvasását. Ezután Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró folytatta a vallomás felolvasását.
 
Vitéz Ágnes vallomása szerint soha nem kezdeményezte szerződések megkötését, nem választott ki szerződő partnert, soha nem járt számára semmilyen személyes haszonnal egy szerződés megkötése sem. A BKV Zrt.-vel szerződött cégekkel soha nem volt kapcsolata. Véleménye szerint a BKV Zrt. 12-13 fővel dolgozó marketing- és kommunikációs osztálya nem bírta volna elkészíteni a külsős cégek által elkészített munkákat.
 
A nyomozati szakaszban két alkalommal nem tett vallomást, majd írásbeli vallomást nyújtott be, amelyet kivonatosan ismertetett a bíró. Nyomozati vallomása szerint utasításra alá kellett írnia a szerződések teljesítését, az viszont, hogy értékelje, minősítse az elvégzett munkát, nem tartozott a feladatkörébe, főnöke nem tartott rá igényt.
 
Nyomozati vallomásában leírta, hogy a Soda Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft. esetében jelezte, hogy "nem igazán kivitelezhető" a szerződésben vállalt munka, "de a kifizetés szempontjából nem jelentett akadályt". "Ez nem volt szokatlan, korábban is el kellett fogadni olyan külső cégek közreműködését, amelyek munkáját mi is el tudtuk volna végezni" - írta nyomozati szakban tett vallomásában, amelyet a bíróság előtt megerősített.
 
A vádirat szerint a Soda Kft.-vel, amelynek ügyvezetője az MSZP III. kerületi elnökségének tagja volt, a BKV Zrt. 2007 októberében, majd 2008 áprilisában szerződéseket kötött a kisföldalatti "luxusmetróvá" történő pozicionálása, illetve a libegő, a sikló és a fogaskerekű vasút népszerűsítése tárgyában készítendő tanulmányok elkészítésére. A két tanulmányért összesen 18 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat.
 
A vádirat szerint a tanulmányok a BKV Zrt. szempontjából értékkel nem bírtak, "színvonaluk azokat nem is tette hasznosításra alkalmassá".
 
Vitéz Ágnes írásos vallomásában beszámolt arról is, hogy 2006-ban a Combino villamosok érkezésekor - ez még 2006-ban volt, amikor még nem Hagyó Miklós volt a főpolgármester-helyettes - elkészítette a villamosok bevezető kampányát, amelyet az "önkormányzatnál kitűnőnek ítéltek", a főpolgármesteri hivatal azonban azt kérte, hogy a Well Kft. legyen a kommunikációért felelős külsős cég.
 
Vallomásában utalt arra, hogy amikor Antal Attila a BKV Zrt. vezérigazgatója lett, a helyzete megrendült, és kora miatt már eszébe sem jutott, hogy a szerződéseket ne írja alá. Hadnagy Ibolya kérdésére megismételte, hogy amit a nyomozás során elmondott, azt továbbra is fenntartja.
 
Hagyó Miklós Vitéz Ágnes vallomásaira reagálva hangsúlyozta: nem tudta, hogy Vitéz Ágnes a BKV munkavállalója, nem találkozott vele. Véleménye szerint "tenyérjóslás" alapján állították fel a vádat. Antal Attila harmadrendű vádlott hangsúlyozta: Vitéz Ágnes vallomásai alapján a BKV "zord szervezetnek" tűnik, ahol "sok kérdést nem lehet feltenni, hanem azokat végre kell hajtani".
 
A BKV Zrt. egykori vezérigazgatója elmondta: nem igazán érti, hogy miért az adott személyek kerültek a vádlottak padjára, és azt sem érti, hogy miért az adott szerződések kerültek be a vádba. Lelovics Ottó ötödrendű vádlott észrevételében hangsúlyozta: soha nem utasította a tizedrendű vádlottat a BKV Zrt. számára szükségtelen szerződések megkötésére.
 
Vitéz Ágnest folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint 11 rendbeli, részben folytatólagosan elkövetett magánokirat- hamisítás vétségével vádolja az ügyészség. A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. (MTI)
 
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.