Hírek

Szalay László is tagadta a vádakat

Hírek
2012.11.29.
 

A tizenegyedrendű vádlott is tagadta bűnösségét a Hagyó Miklós és társai ellen, a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalási napján. Szalay László a vádiratban szereplő, általa megkötött szerződéseket szükségesnek ítélte.

 

 

A vádlott 1987-ben helyezkedett el a BKV Zrt.-nél, 2004-től kabinetigazgatóként, 2007 augusztusától vállalatfejlesztési főosztályvezetőként, majd stratégiai és szervezési igazgatóként dolgozott. Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró a vádlott írásban benyújtott vallomását olvasta fel.
 
A vallomás szerint a vádirat több téves megállapítást tartalmaz, így téves a vádhatóság azon állítása, hogy a BKV Zrt. százmilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel 2007-ben és 2008-ban, ezzel szemben a valóság az, hogy évente 70 milliárd forint közelében volt a hiány.
 
Írása szerint nem igaz az sem, hogy a BKV Zrt. alacsony szolgáltatási szinten látta el feladatát, hiszen olyan szinten biztosította a tömegközlekedést, ahogy a főváros megrendelte tőle. A vádiratban szereplő szerződések időbeliségét is vitatta, mert álláspontja szerint a terhére rótt négy szerződés közül csak egyet kötöttek meg a váddal jelzett időszakban.
 
Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest 2007-ben mutatták be neki, köszönő viszonyban voltak, de neki utasítást soha nem adott - hangzott el.
 
Vallomása szerint a főügyészség tévesen jutott arra a megállapításra, hogy a közlekedési vállalat szükségtelen szerződéseket kötött. Az általa 2006-ban megkötött szerződésekkel kapcsolatban elmondta: senki sem utasította, mert Hagyó Miklóst csak 2006 decemberében választották meg főpolgármester-helyettesnek.
 
A vádirat szerint a BKV Zrt. 2007. február 22-én felmondta a Pont EZ Kft.-vel a 2006. szeptember 28-án megkötött szerződést. A szerződés felmondása után az ötödrendű vádlott, a Hagyó Miklós kabinetjében dolgozó Lelovics Ottó közölte a nyolcadrendű vádlottal, Regőczi Miklósal, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatójával, hogy a Pont EZ Kft.-vel szerződést kell kötni, mert ezt igényli Hagyó Miklós elsőrendű vádlott és köre az állami és önkormányzati cégektől.
 
A szerződést ezután megkötötték, sőt további szerződéseket is kötöttek a Pont EZ Kft.-vel, amely a Hócipő kétheti szatirikus lappal állt kapcsolatban. Szalay László tizenegyedrendű vádlott a bírósághoz benyújtott vallomásában nem tett azzal kapcsolatban említést, hogy a nyomozati szakban az ügyészség megpróbálta volna megfélemlíteni vagy befolyásolni. A vádlott a nyomozati szakban is csak írásban tett vallomást.
 
Kérdésekre nem válaszolt a tárgyaláson, de jelezte, hogy a per későbbi szakaszában, ügyvédjével konzultálva, hajlandó bizonyos kérdésekre válaszolni.
 
Hagyó Miklós elsőrendű vádlott észrevételt tett Szalay László vallomásához, hangsúlyozva: a vádban jelzett időszak előtt és után kötött kommunikációs szerződések nem voltak szükségtelenek és indokolatlanok a BKV üzemszerű működése szempontjából, csak a vádbeli időszakban kötött szerződésekkel van problémája a vádhatóságnak.
 
Az ügyészség Szalay Lászlót folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest vádolja. A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.