Hírek

Csaknem megegyezik Zelenák régi és új vallomása

Hírek
2012.11.22.
 

Zelenák Tibor kilencedrendű vádlott nyomozati szakban tett vallomása, valamint a törvényszék előtt tett vallomása csaknem azonos. Ez derült ki a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó büntetőper csütörtöki tárgyalási napján, amikor a vádlott nyomozati vallomását olvasta fel a bíróság.

 

 

A Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró által felolvasott kihallgatási jegyzőkönyvek szerint - a többi vádlott nyomozati kihallgatásával megegyezően - minden alkalommal ügyvédje jelenlétében, a szükséges figyelmeztetések elhangzása után tett vallomást a kilencedrendű vádlott. Minden alkalommal megerősítette korábbi vallomását, a gyanúsítás ellen azonban több alkalommal panasszal élt, hangsúlyozta, hogy nem követett el bűncselekményt.
 
Zelenák Tibor Antal Attila vezérigazgató kinevezése után került a BKV Zrt.-hez, 2007 februárjától a sajtóiroda vezetője, majd kommunikációs főosztályvezető, 2008 júliusától pedig közönségkapcsolati főosztályvezető volt.
 
A kilencedrendű vádlott felolvasott vallomása szerint Regőczi Miklós nyolcadrendű vádlott évfolyamtársa volt a főiskolán, majd a székesfehérvári polgármesteri hivatalban dolgoztak együtt. A nyolcadrendű vádlott 2006-ig önkormányzati képviselő volt - 2002-2006 között az MSZP-SZDSZ és két civil szervezet jelöltjeként - majd amikor Antal Attila a BKV Zrt. vezérigazgatója lett, Regőczi Miklós is a közlekedési vállalathoz került.
 
A nyolcadrendű vádlott - aki 2007. január 7-én kezdett dolgozni a BKV Zrt.-nél - 2006 végén megkereste Zelenák Tibort és álláslehetőséget ajánlott neki, és 2007 februárjától ő is a céghez került. Bruttó fizetése 612 ezer forint volt, melyhez még prémium is járult.
 
A bíró felhívta a vádlott figyelmét arra, hogy két lényeges eltérés van nyomozati és bíróság előtt tett vallomása között. A kilencedrendű vádlott mindkét esetben azt mondta, hogy a bíróság előtt felolvasott vallomását tartja fenn.
 
Az egyik eltérés szerint Zelenák Tibor a hatodrendű vádlott Horváth Évával kapcsolatban azt vallotta a nyomozati szakban, hogy a jelenléti ívek igazolásakor, ha tudta volna hogy közöttük van a hatodrendű vádlotté is, nem írta volna alá, mert Horváth Éva csak ritkán tartózkodott a közlekedési vállalatnál. A bíróság előtt pedig azt vallotta, hogy Horváth Éva kommunikációs munkáját, kettős szerepkörét hasznosnak ítélte a BKV Zrt. szempontjából, ennek tudatában írta alá prémiumának kifizetését is.
 
Horváth Éva hatodrendű vádlott 2007. február 1-jétől a BKV Zrt.-hez tartozó DBR Metro részlegénél sajtóreferensként volt alkalmazásban, majd Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesi kabinetjében megbízással sajtó- és PR tanácsadói munkát is ellátott.
 
A másik ellentmondás a DAM Bt.-vel kapcsolatos. A nyomozati szakban azt vallotta a kilencedrendű vádlott, hogy a BKV Zrt. és a betéti társaság közötti szerződés 2008 után nem volt hasznos, nem tartotta szükségesnek, a bíróság előtt tett vallomásában azonban ennek ellenkezőjét állította. A többi vádlott ezután egyenként reagált a kilencedrendű vádlott vallomásaira.
 
Hagyó Miklós szerint "súlyosan törvénysértő eljárás" folyt. Hangsúlyozta: a BKV Zrt. által megkötött kommunikációs szerződések hasznosak voltak. Antal Attila harmadrendű vádlott, a BKV Zrt. korábbi vezérigazgatója a bűnszervezettel kapcsolatban kifejtette: Zelenák Tibor nem ismerte a másodrendű vádlottat, ezért képtelenségnek tartotta, hogy egy bűnszervezetbe tartoztak volna.
 
A per november 29-én Szalay László tizenegyedrendű vádlott kihallgatásával folytatódik.
 
Zelenák Tibor kilencedrendű vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint tízrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja az ügyészség.
 
A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak. (MTI)
 
Hiba | BKV per

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.